Vinter hygge med kanelsnegle, nytårsforsæt og retromad skipperlabskov.

Vinter hygge med kanelsnegle, nytårsforsæt og retromad skipperlabskov.

Godt nytår!

Det er dejligt med et nyt år. Et frisk blad der kan udfyldes med nye håb og ønsker for fremtiden. Selv har jeg kun et nytårsfortsæt, udover de der følger med fra tidligere år. Fx at jeg minimum en gang om måneden vil spise med gode venner, – at jeg ikke vil drikke kaffe der smager af l… hvilket jeg endnu ikke har kunne holde, da jeg arbejder på Aalborg Sygehus og kaffen smager faktisk af l… !
I år er nytårsforsættet, at  jeg vil prøve at spise på en restaurant med michelinstjerner.

Apropos michelinstjerner så bød nytårsaften på lækker mad i gode venners selskab. Vi have lavet maden hver for sig, så det var en dejlig overraskelse at få sat menuen sammen. Den lød på indbagt torsk i sprød filodej, med chili,koriander, æble og rosenpeber. Oksemørbrad med pommes Anne med rosemarin, sauterede svampe, rødvinssauce og sprød grønkålsalat med druer, nødder og avocado. Og til dessert chokoladekage med bær og cremet vaniljeis.
Aldrig har jeg smagt så mør og lækker en oksemørbrad og salaten var lige min smag. Jeg synes, det er garnituren der definerer retten og her var der til hele smags paletten. Nytårsaften er det efter min mening, maden som skaber rammerne for den specielle aften det er og her var den til ug og stjerner. En af dem man husker fremover.

Vejret i dag indbyder til en frisk gåtur i det klare solskin og bagefter til hygge i sofaen med ild i brændeovnen. Så er det dejligt med en kop kaffe og en hjemmebagt kanelsnegl. Lidt tid til at skrive på bloggen mens aftensmaden står og simre på komfuret.  Det lyder næsten for godt til at være sandt…og det er det også, for jeg skal møde på job om en time og skipperlabskovsen fik vi forleden dag… men det skal ikke afholde mig fra at lægge opskrifterne op.

I starten af december købte jeg et kvart højlandskvæg. Det betyder at jeg fik en masse stykker kød, jeg ikke før har stiftet bekendtskab med. Fx fik jeg ca 10 kg bryst kød og derfor har opgave været at finde egnede opskrifter med brystkød. Derfor stor menuen forleden dag netop på..

Skipperlabskov

750 g oksebov eller bryst
3 løg
1 1/2 kg kartofler, der egner sig til at koge ud
25 g smør
Ca. 1 l lys bouillon
3-4 laurbærblade
10-12 sorte peberkorn
Hakket persille og lidt ekstra smør
rubrød i skiver

Skær oksekødet ud i mundrette stykker. Det gør ikke noget, at der sidder en smule fedt ved kødet, men ikke alt for meget. Kom kødet i en gryde, og tilsæt vand til det dækker. Kog op til der samler sig skum på overfladen. Hæld kødet i en sigte, og skyl det af i koldt vand, til det er helt fri for skum.

Løgene pilles og skæres groft ud. Smelt smørret i en tykbundet gryde, og sauter løgene til de er klare. De må endelig ikke tage farve. Kom det blancherede kød ved, sammen med laurbærblade og peberkorn, og hæld kogende bouillon ved, til det lige dækker. Lad det simre stille i ca. 1 time under låg. Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker. Kom halvdelen af dem oven på kødet, og læg låg på. Rør i gryden efter et kvarter og kom resten af kartoflerne i. Supler evt med lidt mere væske, så det ikke brænder på i bunden. Kog indtil kartoflerne er møre med klumper af hele kogte kartofler i midten. Smag til med salt og peber, og server rygende varmt med smørklat, persille, rødbede og rugbrød. Man kan også drysse med frisk timian eller purløg hvis man synes.

Hjemmebagte Kanelsnegle på mindre end 2 timer.

Forleden dag fik jeg pludselig lyst til at bage kanelsnegle, at der duftede af kanel når drengene kom hjem fra skole og at vi kunne nyde den lun, inden jeg skulle møde på aftenvagt. Det lød så hyggeligt i mine ører, men virkeligheden er nogen gange en helt anden. Victor ville ingen have, Bertram kunne ikke lide rosinerne…hmm men næste gang laver jeg alligevel dobbelt portion så der er nogen til fryseren de dage man lige skal nyde en kop kaffe som før skrevet.

50 g gær
1 dl mælk
1 spsk. sukker
½ tsk. salt
1 æg
100 g smør
ca 300 g mel

Fyld:
100 g smør
100 g brun farin
½ spsk. kanel
75 g rosiner

Glasur:
100 g flormelis
1 spsk. rom eller vand

Udrør gæren i mælken. Sukker salt og sammenpisket æg røres i gærblandingen. Smørret findeles i melet. Gær blandingen kommes i og alt æltes til en blød dej. Sættes til hævning et lunt sted i en halv time.
Dejen rulles ud til en stor firkant.
smør og farin røres sammen. og smørres på dejen. Kanel og rosiner drysses udover. Dejen rulles til en roulade og skæres i 1 cm tykke skiver. Lægges på bageplade med bagepapir og hæver et kvarter.
bages ved 200 grader  ca 15 minutter. Afkøl sneglene inden de glaseres med sammenrørt flormelis og rom.

Velbekomme.

2 Replies to “Vinter hygge med kanelsnegle, nytårsforsæt og retromad skipperlabskov.”

  1. Tak for et hyggeligt “brev”. Det satte lidt skub i mig fra morgenen. Prøv at blande 1 dl. æblemos i sneglefyldet i stedet for rosiner. Det skaber glæde her i huset.
    Solskins-morgen-hilsen fra Birgitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.