Kompost

Kompost

I går tog drengene og jeg en tur ind til byen for at shoppe. Det er lunt i vejret fortiden, så vi nød at gå rundt i byen, som summede af efterårsferiestemning. Vi sluttede af med en tur indenom hovedbiblioteket som jeg havde insisteret på, at vi skulle nå. Jeg elsker at hente bøger med haveinspitation og kogebøger. Og det blev da også til et par stykker af slagsen og det inspirerede mig da også til en tur i haven idag. Jeg skulle feje blade op til min nye kompostbunke og sikre mig at komposteringen forløb som den skulle.

I foråret nedlagde jeg egentlig min kompost bunke, da vi skulle have nyt hegn og der var ikke rigtig plads til kompostbunken, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg ikke kunne undvære den. Det er fint med en lukket komposttønde til køkkenaffald som hønsene ikke kan få, men haveaffald og hønsemøget fylder hurtigt op og jeg synes det er spild af godt organisk affald, at køre græsafklippet på formulderen. Så jeg nedlagde mit ikke fungerende rosenbed og købte nogle pallerammer billigt på gul & gratis, og fik anlagt et lille kompost anlæg med hele to kompostrum. Et til nyt kompost og et til delvist nedbrudt kompost.

Det allervigtigste ved at lave sit eget kompost er, at det er godt for miljøet og så er det billigt gødning til køkkenhaven, blomsterbedet og drivhuset. Helt enkelt er kompost en righoldig blanding af organisk materiale – køkkenaffald, planterester, afklippet græs og dyremøg samlet i en bunke, så det nedbrydes til en fin, smuldret konsistens. Fordi det indeholder en masse næringsstoffer er det naturens bedste jordforbedringsmiddel, som forsyner planterne med alt det de har brug for.

Man kan låne mange bøger om kompostfremstilling  og det er sikkert også meget sværere at lave den rigtige kompost end jeg regner med. Men det fungerer faktisk rigtig godt her på matriklen. Jeg har rigtig god hjælp fra mine kompostorme som jeg engang fik af en god veninde. De laver faktisk alt arbejdet så længe jeg leverer rå materialerne. Orme er så effektive til at nedbryde materialet, at de kan spise sig gennem mindst deres egen vægt i organisk materiale hver dag. Deres ekskrementer indeholder fem gange så meget kvælstof, syv gange så meget fosfor og elleve gange så meget kalium som almindeligt kompost, og derfor er planterne vilde med det.

jeg giver som regel mine højbede en omgang delvist nedbrudt kompost om efteråret og helt nedbrudt kompost igen til foråret. Der er ingen regel for hvor meget kompost man skal bruge i sin have, det afhænger af hvilken jord man har og hvad man dyrker. Som hovedregel bør man lægge et lag på mindst 5 cm hvert år, som graves ned eller bruges som topdressing. Det svarer til en trillebør fuld til et areal på 5×5 meter. Med ormekompost, som er mere næringsrigt, kan man bruge mindre. Jeg giver også mine roser en god gang kompost hvert forår når jeg har klippet dem ned.

 

Roserne, som stod der hvor kompostbeholderen blev placeret, var nogle gamle roser, som tidligere have stået langs huset da vi flyttede ind, og var en del af den oprindelige have. Da der skulle nyt beklædning på huset, måtte de flyttes. Det blev til et skyggefuldt og blæsende hjørne i haven og de har aldrig blomstret med mere end en lille gul rose. Så det var ikke en svær beslutning, at skulle nedlægge rosenbedet. De gamle roser dufter helt vidunderligt, så jeg valgte dog alligevel at prøve med en flytning mere, til en solrig plet i haven. De fik selvfølgelig en god gang kompost i hullet da de blev flyttet og med sommerens vand, var det ikke så nødvendig med en masse vanding. Resultatet viste sig sent på sommeren og jeg var glad for beslutningen om at forsøge endnu en flytning. Nu kan jeg dufte roserne når jeg sidder på terrassen eller er på vej til hønsehuset.

Kilde: Kompost – Naturlig næring til haven af Clare Foster

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.