Italiensk på menuen

Italiensk på menuen

Fødselsdagsfest- fra planlægning til surprice med italiensk menu.

Marts betyder fødselsdagsfest i vores hjem. I år blev der holdt surprise middag for 12 personer. Jeg havde lavet en stor portion lasagne dage før, men det var sin sag, at skulle skjule resten af middagen for fødselaren, da han ikke vidste, der kom andre til middag. Det endte da også med at han fandt lasagnen i køleskabet i garagen, og surprisen blev reduceret til hvem der ville dukke op. I dette indlæg vil jeg skrive om det at planlægge en større eller mindre fest. fra planlægningen af menuen til surpricen

Planlægning af menu

Det kan for nogen være ret grænseoverskridende at skulle planlægge en menu til mange mennesker, og det kan helt afholder en fra at gå i gang med at planlægge et større arrangement hjemme. Hvilket jeg synes er ærgerligt, hvis lysten er der. Der er nemlig god hjælp at hente på nettet og i diverse kogebøger. Selv henter jeg hjælp i bogen Suveræne super succeser, som har et lille afsnit om at arrangere større eller mindre fester. Her er der tjeklister man kan følge, vejledninger i at planlægge festen med tidshorisonter og huskelister og ikke mindst hvordan man sammensætter en buffet. Det er altid svært at bedømme mængden af mad og man vil nok altid være lidt usikker på om der nu er nok. Derfor kan denne lille vejviser være rar at have. men det er også vigtigt at man bruger sin sunde fornuft. når man kan se hvor meget maden fylder fx i indkøbsvognen.

Pr. person i rå vægt:
Salater ca 350-400 g i alt
1-2 slags kød 100-150 g i alt
1-2 slags fisk 100-150 g i alt
ost 50 g i alt
Brød 100 g i alt
Smør 10 g i alt
Kager 1 portion

Jeg har gennem tiden arrangeret flere “større” arrangementer. Altså mad til flere end en almindelige gæstemiddag, fra 12 til 50 personer. Og planlægningen er mere eller mindre bygget op på samme måde.
Det kan være en god ide at vælge et tema når man planlægger. Det kan være med til at begrænse en i sine valg og skabe den overordnede ramme og derved skabe struktur i planlægningen. Temaet kan fx. være årstiden, sydeuropa, indien eller asiatisk eller bare op til ens egen lyster. Det giver god mening at tænke i forskellig konsistens når man planlægger retterne i menuen så man får en varieret smagsoplevelse.

Til denne lejlighed valgte jeg et italiensk tema, som i forvejen er ret struktureret idet måltidet er bygget op over flere retter .

Antipasto – En appetit vækker.
Il Primo- en foret, pastaret en suppe eller måske risotto
Il secondo- en lille portion kød eller fisk
Le verdure – tilbehør som let kogte grønsager eller salat
I formaggi- osten
La frutta og I dolci- frugten og desserten.

Menuen stod på:

  • Antipasti fad med diverse pålæg
  • Bruschetta med svampe
  • Bruschetta med tomat og basilikum
  • Lasagne alla bolognese
  • Kylling i pikant tomatsauce
  • Timiankartofler
  • Avocadosalat med jordbær
  • Is med hindbærdråber

Antipasti fad

Fordel det pålæg og ost du har planlagt, på fadet. Pynt med lidt grønne salater, Beregn ½ stykke pålæg til hver. Stil oliven, cornichoner, radiser og pesto frem i små skåle.

Svampe Bruschetta

250 g champignon skåret i kvarte.
1 skalotteløg i tern
1 fed hvidløg
salt og peber
lidt smør og olivenolie til stegningen
en sjat sherry
en håndfuld revet parmesan
Ristet brød
1 fed hvidløg.
friskhakket persille

Steg løgene klare i smør og olie. Tilsæt svampene og rist dem brune.
Tilsæt presset hvidløg. Sørg for at de rister og ikke koger i deres egen væde, ved at tilpasse varmen så væden fordamper. Tilsæt salt og peber og en sjat sherry. Kog væden ind og tilsæt parmesan.
Stryg hvidløget på det ristede brød. Dryp med lidt god olivenolie og fordel svampe blandingen på brødet.

Tomat Bruschetta

250 g cherrytomater eller anden sød tomat
frisk basilikum
hvidløg
ristet brød
olivenolie
salt og peber

Skær tomaterne i tern og bland det sammen med hakket basilikum. Rist brødet og stryg det friske fed hvidløg på brødet. fordel tomatblandingen på brødet og dryp med god olivenolie.

Lasagne alla bolognese

600 g hakket oksekød
150 g hakket bacon
2 store løg
2 store gulerødder
2 stilke blegselleri
3 fed knust hvidløg
2 dåser hakket tomater
3 spsk tomatkoncentrat
3 dl bouillon
2 dl rødvin
½ spsk tørret basilikum
½ spsk tørret oregano
1 spsk sukker
salt og peber
12 plader lasagneplader
olivenolie til stegning

Brug gerne den foodprocesser du normalt aldrig får brugt, til at hakke alle grøntsagerne i ensartede små stykker, jo større, jo mere bid får lasagnen. Start med at svitse løgene klare i en god sjat olivenolie. Tilsæt bacon og steg til det får lidt farve.
Tilsæt de hakkede grøntsager og svits til det også har taget lidt farve.
Tilsæt kødet og steg det, til det er blevet brunt. Sørg for, at det steger og ikke koger i sin egen saft ved at tilpasse varmen eller steg kødet lidt af gangen.

Hæld rødvinen ved og lad alkoholen fordampe, inden tomater og tomatkoncentrat og bouillon tilsættes.  Tilsidst tilsættes krydderier og sukker, salt og peber. Lad retten simre så længe du har tålmodighed til. Det gør ikke noget sovsen koger lidt ind. Det må ikke bulderkoge, så bliver kødet tørt, men skal simre på lavt blus i 30 min. Lav saucen imens.

Bechamelsauce:

75 g smør
75 g hvedemel
5 dl mælk
revet muskatnød efter smag
salt og peber

Smelt smørret og tilsæt melet. Lad det bage op ved svag varme, ved konstant omrøring så det bliver til en dej. Tilsæt mælken lidt ad gangen mens der røres når alt mælken er tilsat rives muskatnød i saucen. Tilsæt evt et lauerbærblad for lidt mere smag. Kog saucen i 10 minutter ved svag varme. Pas på det ikke brænder på.

Læg nu kødsovs, bechamelsauce, lasagneplader skiftevis i et ildfast fad. Slut af med bechamelsaucen. Der bliver ca tre lag med lasagneplader, i et stort fad. Sæt fadet i en varm ovn på 200 g i 40 minutter. Tag lasagnen ud og lad det køle lidt af inden den serveres.

Kylling i pikant tomatsauce med timiankartofler

Se opskriften på kylling i pikant tomatsauce her: PIKANT TOMATSAUCE

Timiankartofler

se opskriften her: madensverden.dk


Avocadosalat med jordbær

1 portion: 6 jordbær, ½ avocado, 3 blade salat, friskkværnet peber. balsamico-eddike , pinjekerner

Vælg din foretrukne salat type. Skyl den og slyng den tør. Riv den i mundrette stykker.
Halver avocadoen ved at skære ind til stenen hele vejen rundt. Drej de to dele mod hinanden, så de slipper. Du kan få stenen ud ved forsigtigt at slå bladet på en stor kniv ned i den og hive. Herefter halverer du hver del, så du i alt har fire både, og nu kan du trække skallen af som en bananskræl. Skær hver båd i mundrette stykker. De må gerne være lidt store så man kan smage hvad man spiser.
Skyl jordbærene og skær dem i halve
bland salat, avocado og jordbær sammen drys med ristede pinjekerner og dryp med en god balsamicoeddike. Kværn frisk kværnet peber over og server.

Is med hindbærgulddråber

Arranger din favorit is i en skål. Dryp med hindbær gulddråber. Find opskriften på Guldråberne her: Hindbær gulddråber og lav den i god tid uden stress.

Håber du få lyst til at gå i gang med at invitere til fest, sammenskud eller veninde komsammen.
Husk på:

” Det bedste at hold fast på i livet er hinanden”.


Og smid gerne en kommentar hvis du har lyst. Det varmer :-)

Anja

2 Replies to “Italiensk på menuen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.