Efterårsferie med restriktioner og vennemiddag
Drengen har holdt efterårsferie i denne uge. Vi voksne har haft fri på skift. Drengene har hygget sig indendørs det meste af ugen. Slappet af, sovet længe og spillet computer. Vi har haft computer tid på programmet her hjemme. Det havde tage overhånd og drengene lavede faktisk ikke andet fra morgen til aften. Da der så kom besked fra læreren, at der ikke var blevet afleveret tyskopgave som aftalt, blev vi enige om, at det måtte der gøres noget ved. Vi har nu i fællesskab aftalt, at tre timers skærmtid maximalt er den tid der skal bruges om dagen. Og det er inkl. ipad og telefon. Så må vi håbe på, at det skærper opmærksomheden på lektier og fritidsaktiviteter. Det er svært at begrænse tiden med div. elektroniske devices, også for de voksne. Men jeg tror det er vigtigt, at vi voksne sætter grænserne og selv efterlever dem. Jeg oplever i hvert fald, at der er blevet gået en del ture hvor vi har haft en masse gode snakke. Og der er blevet delt en masse Jo-Jo trick, siden computertiden blev begrænset. Noget der ikke ville have været brugt tid på, hvis drengene sad på hver deres værelse og spillede. Men det er noget vi hele tiden skal være opmærksomme på og håndhæve, da tre timer faktisk forsvinder ret hurtigt.
Fredag aften havde vi inviteret gæster. Maden var planlagt, så jeg kunne nå at lave den når jeg fik fri fra arbejdet.
Menuen lød på rødvins marineret Ribeye steg med smør stegte svampe. Små ovnbagte kartofler, kantarelsauce og to efterårssalater. Vi var 6 voksne og 3 tre børn og mængden var meget passende. Der var begrænset med rester.
Rødvinsmarineret Ribeye steg
2 ca kg Ribeye steg.
1,5 dl rødvin
1/4 dl citronsaft
2 spsk. olivenolie
1 spsk. blandet peber
1 spsk. hakket rosmarin
2 laurbærblade
2 fed hakket hvidløg
1 spsk. Worcester Shire sauce
1 spsk. dijonsennep
Salt
Bland marinaden og læg stegen i en plasticpose. Hæld marinaden over stegen og sæt den i køleskabet til dagen efter.
Læg stegen på en stegeholder over en bradepande. Gem marinaden.
Steg stegen i ovnen ved 170 grader til stegetermometeret viser 60¤. Ca 1 time og 45 min.Spæd under stegningen med den resterende marinade. Lad stegen hvile 15 min inden udskæring. Vi havde købt 2 små stege. Så tiden er med forbehold, da det jo nok vil tage længere tid at stege et stykkekød.
Kantarelsaucen var ifølge drengene, det bedste ved middagen. Og serveret med små ovnstegte kartofler, er jeg tilbøjelig til at give dem ret. Beregn 1,5 kg små kartofler. Rens og vend dem i lidt olivenolie og spred dem ud på en bradepande med bagepapir. Drysses med salt og bag dem i ovnen ved 200 grader i 60 min. Eller sammen med stegen de sidste 45 min. og skrue op for varmen de sidste 15 min. mens stegen trækker.
Jeg har altid synes, at garnituren var det bedste ved en god middag. Lækkert tilbehør er mindst lige så vigtigt som kød og kartofler. Jeg ville gerne give retten et efterårstema så derfor valgte jeg at bruge svampe som tilbehør.
Smørstegte svampe med timian.
500 g blandede svampe efter eget valg. Jeg havde købt små danske championer og portobello svampe, som jeg skar i små stykker og ristede i smør, sammen med frisk timian. Smagt til med salt og peber.
…Og så de to efterårssalater.
Salat med Hokkaido, pancetta og blåskimmelost.
½ hokaido skåret i både
En håndfuld blandede rosmarin og timiankvistey
1-2 fed hvidløg
Olivenolie
100 g pancetta
50 g ristede græskarkerner
100 g blåskimmelost
1 bakke salat med blandede grønne salater, gerne sprød frisée salat
Dressing:
2 spsk. balsamico
6 spsk. olivenolie
1 tsk. sennep
lidt salt og peber
Skær hokaidogræskaret i både, stænk med olivenolie og drys timian og hakket rosmarin og pres hvidløget ud over. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 20 min. Steg imens pancetta og læg det på en tallerken og rist græskakerne.
Bland salaten i et fad. Anret med hokaido, pancetta og små stykker med blåskimmelost øverst, top med græskarkerner. Bland dressingen sammen og server med salaten.
Salat med blåbær og ristede hasselnødder …og gedeost til den der kan lide det
1 håndfuld hasselnødder
1 bakke grønne, blandede salater, gerne med rucula og rødt salat.
200 g blåbær
evt. gedeost.
Dressing:
6 spsk. olivenolie
2 spsk. hvid balsamico
salt
Rist nødderne på panden. Bland salat, bær og nødder.
Pisk alt til dressingen sammen, og server den til salaten. Her serverer jeg altid dressingen ved siden af, da min mand ikke bryder sig om dressing.
Jeg kom gedeost i men det er ikke alle der bryder sig om smagen af ged!
Velbekomme.