Måned: januar 2018

Januar på lavbudget. Madlavning med omtanke og mindre madspild.

Januar på lavbudget. Madlavning med omtanke og mindre madspild.

Mandag, så må det godt være let. Man kommer træt hjem og det er starten på en lang uge med job og pligter. Så er det bare, så dejligt når maden er planlagt og man ved hvad man skal have at spise og der allerede er købt ind.

Vores ugemenu er delvis planlagt. Jeg skal nemlig i aftenvagt og jeg har erfaret, at drengene ikke altid synes, at min madplan skal følges, når jeg ikke er der til at lave maden. Derfor får de selv ansvaret for deres mad de to dage. De bliver spurgt hvad de vil have og så er der blevet købt lidt ind. Så må vi se om de får lavet det.

Udgangspunktet for madplanen denne uge er selvfølgelig det der allerede ligger i fryseren, men da det er januar er det også en madplan der tager udgangspunkt i lavbudget.

Mandag står den på oksesteg med kartofler, bønner, hjemmelavet ribgele.

Stegen skal stå tre timer i ovnen, og så er det luxus at ens mand har klaret alle forberedelserne og stegen står og simre i ovnen når jeg kommer hjem. Opskrifterne til madplanen lægger jeg i kalenderen så der er et link, lige til at gå til. DET ER NEMT! Selv for ham.

find opskriften her

Tirsdag: Svensk pølseret og grønkålsalat med appelsin.

Jeg prøver altid at planlægge dagen imorgen når jeg laver madplanen, så der blev skrællet dobbelt op på kartoflerne i aften, da vi skal have svensk-pølseret imorgen. Der findes et hav af opskrifter på det, men vi kan godt lide Arlas opskrift. Svensk pølseret og grønkålsalat med appelsin

Når man spiser på lavbudget er det ensbetydende med, at man handler ind med omtanke, – og mindre madspild.  Det betyder også at jeg studerer min farvorit app “minetilbud” for gode tilbud. Det er også en god ide at kende dit farvorit supermarked så godt, at du ved hvornår de priser varerne ned, som nærmer sig sidste salgsdato. Hvis jeg har muligheden for det, foretrækker jeg at handle ind tidligt på dagen hvor nogen varer er sat yderligere ned. I de fleste supermarkeder er der også kommet en speciel hylde hvor de sælger varer, som er tæt på udløbsdato og her kan der spares penge, hvis man altså ikke køber noget man ikke har brug for i madplanen.

Sørg for altid at købe stort ind når der er tilbud. Fx er en stor skinke eller hamburgerryg fantastisk som rest til pizza eller tærte. Så fryser jeg det ned i pakker med 200 g tern, lige til at smide på en pizza eller lign. Jeg har ofte fundet tærtedej eller pizzadej sat ned. Så køber jeg et par stykker og lægger dem i fryseren. Man skal bare huske at tage det ud af fryseren i god tid, hvilket er nemt når madplanen er lavet.

Onsdag: Tærte med broccoli, kartofler og skinke
– 0g grøn salat.

Jeg spicede denne opskrift op med en chili der trængte til at blive brugt. Find opskriften her. 

Torsdag: Noget nemt.

Jeg skal på aftenvagt, så drengene står for aftensmaden. Ønsket faldt på Burrito. Fandt den her opskrift, som skal afprøves.
En stor udfordring i vores familie er at få vores børn til at hjælpe med madlavningen. De interesserer sig ikke for det, og jeg orker ofte ikke at høre på deres jamren over at skulle hjælpe til. Men jeg så en udsendelse forleden dag, som gav gode råd til at få børnene ud af værelset og væk fra ipaden. Opdrag en vinder – dine børn fortjener det. Det motiverede mig, så det er et projekt jeg må gå helhjertet ind i den næste tid.

Fredag: Kyllingebryst i pande med ovnstegte kartofler.

Opskriften kan du finde her. 

Mindre madspild er næsten ikke muligt i vores hus. Vi har nærmest aldrig mad tilovers da vi ofte har rester med på madpakken. Eller vores ældste teenage dreng er sulten midt på aftenen, og spiser vores rester der. Og med god planlægning begrænser vi vores forbrug generelt. Det er en god egenskab at huske hvad man har i skabe og fryser når du planlægger ugens madplan, så man får brugt de råvarer man har til rådighed.
Er du blevet inspireret til at lægge en madplan, eller har du en kommentar eller en god ide, så skriv  endeligt. Jo flere råd jo bedre.

Indkøbslisten:

oksebov, tykkam eller lign. udskæring ca 1,2 kg
1 pk. wienerpølser
skinke i tern ca 200 g
400 g hakket oksekød
4 kyllingebrystfilet

løg
hvidløg
gulerødder
rodfrugter, selleri eller pastinak
5 kg kartofler
frosne bønner
1 broccoli i små buketter. (blancher resten og læg det i fryseren)
1 rødpeber
iceberg
2 avocado
tomater
500 g championer (eller anden svampe til saucen)
1 pose blandet grønkålssalat
2 appelsiner
1 håndfuld valnødder

peber
1 brev tacomix
krydderi til guacamole
paprika
lauerbærblade
rosmarin
timian
purløg

1 tomatkoncentrat
1 glas taco sauce
1 dåse flåede tomater

rødvin  (damn 😉 )

1/2 piskefløde
1/2 l cremefraise
revet ost fx cheddar eller det på tilbud
smør
mælk
æg

1 tærtedej fra køl
1 pk soft totilla

Vinter hygge med kanelsnegle, nytårsforsæt og retromad skipperlabskov.

Vinter hygge med kanelsnegle, nytårsforsæt og retromad skipperlabskov.

Godt nytår!

Det er dejligt med et nyt år. Et frisk blad der kan udfyldes med nye håb og ønsker for fremtiden. Selv har jeg kun et nytårsfortsæt, udover de der følger med fra tidligere år. Fx at jeg minimum en gang om måneden vil spise med gode venner, – at jeg ikke vil drikke kaffe der smager af l… hvilket jeg endnu ikke har kunne holde, da jeg arbejder på Aalborg Sygehus og kaffen smager faktisk af l… !
I år er nytårsforsættet, at  jeg vil prøve at spise på en restaurant med michelinstjerner.

Apropos michelinstjerner så bød nytårsaften på lækker mad i gode venners selskab. Vi have lavet maden hver for sig, så det var en dejlig overraskelse at få sat menuen sammen. Den lød på indbagt torsk i sprød filodej, med chili,koriander, æble og rosenpeber. Oksemørbrad med pommes Anne med rosemarin, sauterede svampe, rødvinssauce og sprød grønkålsalat med druer, nødder og avocado. Og til dessert chokoladekage med bær og cremet vaniljeis.
Aldrig har jeg smagt så mør og lækker en oksemørbrad og salaten var lige min smag. Jeg synes, det er garnituren der definerer retten og her var der til hele smags paletten. Nytårsaften er det efter min mening, maden som skaber rammerne for den specielle aften det er og her var den til ug og stjerner. En af dem man husker fremover.

Vejret i dag indbyder til en frisk gåtur i det klare solskin og bagefter til hygge i sofaen med ild i brændeovnen. Så er det dejligt med en kop kaffe og en hjemmebagt kanelsnegl. Lidt tid til at skrive på bloggen mens aftensmaden står og simre på komfuret.  Det lyder næsten for godt til at være sandt…og det er det også, for jeg skal møde på job om en time og skipperlabskovsen fik vi forleden dag… men det skal ikke afholde mig fra at lægge opskrifterne op.

I starten af december købte jeg et kvart højlandskvæg. Det betyder at jeg fik en masse stykker kød, jeg ikke før har stiftet bekendtskab med. Fx fik jeg ca 10 kg bryst kød og derfor har opgave været at finde egnede opskrifter med brystkød. Derfor stor menuen forleden dag netop på..

Skipperlabskov

750 g oksebov eller bryst
3 løg
1 1/2 kg kartofler, der egner sig til at koge ud
25 g smør
Ca. 1 l lys bouillon
3-4 laurbærblade
10-12 sorte peberkorn
Hakket persille og lidt ekstra smør
rubrød i skiver

Skær oksekødet ud i mundrette stykker. Det gør ikke noget, at der sidder en smule fedt ved kødet, men ikke alt for meget. Kom kødet i en gryde, og tilsæt vand til det dækker. Kog op til der samler sig skum på overfladen. Hæld kødet i en sigte, og skyl det af i koldt vand, til det er helt fri for skum.

Løgene pilles og skæres groft ud. Smelt smørret i en tykbundet gryde, og sauter løgene til de er klare. De må endelig ikke tage farve. Kom det blancherede kød ved, sammen med laurbærblade og peberkorn, og hæld kogende bouillon ved, til det lige dækker. Lad det simre stille i ca. 1 time under låg. Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre stykker. Kom halvdelen af dem oven på kødet, og læg låg på. Rør i gryden efter et kvarter og kom resten af kartoflerne i. Supler evt med lidt mere væske, så det ikke brænder på i bunden. Kog indtil kartoflerne er møre med klumper af hele kogte kartofler i midten. Smag til med salt og peber, og server rygende varmt med smørklat, persille, rødbede og rugbrød. Man kan også drysse med frisk timian eller purløg hvis man synes.

Hjemmebagte Kanelsnegle på mindre end 2 timer.

Forleden dag fik jeg pludselig lyst til at bage kanelsnegle, at der duftede af kanel når drengene kom hjem fra skole og at vi kunne nyde den lun, inden jeg skulle møde på aftenvagt. Det lød så hyggeligt i mine ører, men virkeligheden er nogen gange en helt anden. Victor ville ingen have, Bertram kunne ikke lide rosinerne…hmm men næste gang laver jeg alligevel dobbelt portion så der er nogen til fryseren de dage man lige skal nyde en kop kaffe som før skrevet.

50 g gær
1 dl mælk
1 spsk. sukker
½ tsk. salt
1 æg
100 g smør
ca 300 g mel

Fyld:
100 g smør
100 g brun farin
½ spsk. kanel
75 g rosiner

Glasur:
100 g flormelis
1 spsk. rom eller vand

Udrør gæren i mælken. Sukker salt og sammenpisket æg røres i gærblandingen. Smørret findeles i melet. Gær blandingen kommes i og alt æltes til en blød dej. Sættes til hævning et lunt sted i en halv time.
Dejen rulles ud til en stor firkant.
smør og farin røres sammen. og smørres på dejen. Kanel og rosiner drysses udover. Dejen rulles til en roulade og skæres i 1 cm tykke skiver. Lægges på bageplade med bagepapir og hæver et kvarter.
bages ved 200 grader  ca 15 minutter. Afkøl sneglene inden de glaseres med sammenrørt flormelis og rom.

Velbekomme.