Jeg havde nogle hårde aftenvagter sidste uge. Og som så ofte før gik jeg hjem med en følelse af frustration og afmagt. Jeg plejer som regel altid at sætte mig ned og se efter andet arbejde, når jeg kommer hjem fra de vagter. Men i tirsdags satte jeg mig ned og skrev istedet et læserbrev.
Og vupti så kom jeg i avisen.
Nu håber jeg så der kommer et kærkommen tiltag, på de vilkår vi bliver budt på Aalborg Universitets Hospital. Men jeg frygter faktisk de stikker hovedet i busken, så jobsøgningen nok alligevel bliver det mest aktuelle at gøre.
Apropos konflikt, så stod menuen, forleden dag, på farserede kålruller med rosenpeber og råstegte grøntsager. Jeg syntes det smagte super dejligt, men det var jeg egentlig mere eller mindre ene om. Drengene syntes rosenpeberet smagte for gennemtrængende og Rasmus har et eller andet levn fra sin barndom med kød pakket ind i kål. Men ikke destro mindre, så får I opskriften. Jeg synes som sagt det smagte dejligt.
Peberkrydret farserede kålruller.
8-10 store kål blade. Fx fra savoy, hvid eller rødkål eller spidskål.
vand og salt
350 g hakket gris.
1/2 tsk salt
1 æg
1 tsk groftknust rosenpeber eller madagaskarpeberkorn
1/2 tsk. Timian blade
1 1/2 dl kogte ris fra dagen før
2 dl boullion
1 1/2 dl piskefløde
1/2 tsk knust rosenpeber eller madagaskarpeber
lidt kulør
Blancher kålbladene i kogende vand med salt, i 2-3 minutter.
Lad dem dryppe af og fjern det nederste af det grove, med et trekantet snit. Så er bladene nemmere at bøje.
Bland farsen sammen og fordel en passende mængde på et blad, og buk bladet omkring. Placér rullen i et smurt fad med sammenføjningerne nedad. Tilsæt boullion og dæk fadet med folie. Sæt fadet i ovnen ved 225˚ I 35-40 min. Når farsen er bagt hældes skyen i en gryde og fløde og peberkorn tilsættes. Lad det koge ind til en jævn konsistens, evt. jævn med lidt maizenamel.
Jeg serverede kålrullerne med råstegte kartoffeltern og rodfrugter stegt i smør.
Når menuen står på restemad og der er rester af ris, står menuen på ungernes favoritret Nasi Goreng. Det kan laves med både kylling, gris eller oksekødsrester, så de er let at gå til. Man kan bare udskifte ingrediensen med det man har. Og ungerne elsker det. Sørg for at have rejepasta i køleskabet det har lang holdbarhed ellers kan det fryses ned i små terninger til senere brug. Jeg køber det i thaibutikken, men du kan også lave det selv. Opskrift på rejepasta
Ingredienser:
2 æg
1/4 tsk salt
olie til stegning
3 fed hvidløg
1 fint hakket løg
2 røde chili
1 tsk rejepasta (fra thaibutikken)
1 tsk. korianderfrø
1/2 tsk. sukker
400 g tigerrejer uden skal
200 g rester af oksesteg, kylling eller svin.
200 g. kogte afkølede ris.
2 tsk. Kecap manis
1 spsk. soyasauce
4 finthakkede forårsløg
1/2 fint strimlet salathovede
1 agurk i tynde skiver
3 spsk sprødstegte løg
1 løg skæres i tynde skiver og steges sprødt i lidt olie. Sættes til side på lidt køkkenrulle.
Pisk æg og salt sammen til det skummer. Varm lidt af olien op i en stegepande og hæld 1/4 af æggemassen på panden og steg 1-2 minutter til du har en lille omelet. Vend omeletten og steg i 30 sek. Steg små omeletter af resten af æggemassen rul dem til små pandekager og hold dem varme.
Bland hvidløg, løg, chili, rejepasta, koriander og sukker i en minihakker og blend til du har en pasta. Alternativt kan du bruge en morter.
Varm 1-2 spsk olie op i en wok eller en dyb stegepande. Tilsæt pastaen og steg ved høj varme i et minut eller til det begynder at dufte godt af rejepasta og koriander. Tilsæt rejer og kød og steg i 2 min. Er der tale om råt kød skal det steg til det er gennemstegt inden rejerne tilsættes. Tilsæt lidt olie og derefter risen og steg til det er gennem varmt. Tilsæt kecap manis, soyasauce forårsløg og lynstegt i 2 minutter.
Læg risene i midten af et stort fad og anret salaten og agurker langs kanten. Pynt med æggestrimler af omeletten. Drys med de sprøde løg.
Det har været lidt sløjt på bloggen den sidste tid. Det skyldes nok både vejret, som har vist sig fra den koldeste side i mands minde og min arbejdsmæssige situation.
Vejret gør at man skal vande hønsene et par gange mere end man plejer, og fyre op i brændeovnen. Men det er nok mest pga. min arbejdsmæssige situation, at jeg har forsømt Villahverdag.
Med udsigt til storkonflikt
Jeg har brugt en del fritid på at skrive et bekymringsbrev til ledelsen på min arbejdsplads, for at beskrive de forhold vi er underlagt at yde vores sygepleje under. Vilkår som gennem de sidste mange måneder er blevet så ringe, at mine kollegaer nu har fået nok og fundet andet arbejde. Det har betydet, at 12 kollegaer har fundet nyt arbejde de sidste 4 måneder, og det er noget der kan mærkes og skaber bekymring blandt personalet. Set i lyset af den nu varslede storkonflikt kan man som offentligt ansat kun undre sig over at arbejdsvilkårene ikke fylder mere i debatten.
Men det burde jo være en selvfølge, at der er nok sygeplejersker til at passe patienterne. Det svarer vel til at åbne en frisørforretning med masser af kunder, men ingen frisører til at klippe. Forretningen vil næppe overleve, da kunderne vil gå andre steder hen. Forskellen er bare, at hos os er det patienterne, der ikke overlever, og forretningen kører stadig. Og det endda med politikernes accept. Tankevækkende.
..Og skulle der sidde nogen, som mangler en arbejdssom og fornuftig medarbejder, så kan I se det som en opfordring til at kontakte mig.
Madplan
Når tankerne er andet steds end herhjemme, er det ekstra dejligt når der er lavet madplan og opgaverne vedrørende aftensmaden er lette at gå til. I denne uge var planen.
Mandag: Rester pasta bolognese fra søndag.
Tirsdag: Flæskesteg med brun sovs og kartofler.
Onsdag: Flæskestegssandwich
Torsdag : Gordonbleu med bønnefritter og kartoffelgratin med spinat.
Fredag: Torsk med dampetspinat og estragonsauce
Lørdag: Var jeg på cafe med en veninde, så der stod den på drengerøvs mad herhjemme.
Søndag: Oksekødsuppe som min mormor lavede den.
Torsk med dampetspinat og estragonsauce
Forleden aften var min mand på aftenarbejde og jeg udnyttede det og lavede bagt torsk med dampet spinat og estragon sauce. Det var uhyre nemt at lave. Opskriften var tyvstjålet fra Spis bedre om end modificeret lidt, da drengene ikke er så vilde med frisk spinat.
600 gram friske torskefileter
citronsaft
1 lille finthakket løg
Smør til stegning
1 spsk dijonsennep
4 spsk hvidvinseddike
4 dl piskefløde
1 spsk tørret estragon
salt og peber
en pose spinat klar til brug.
lidt smør
Tilbehør Ris
tænd ovnen på 200 g. varmluft
Kog risen efter anvisningen på posen. Pil og hak løget fint og blancher det i smørret. Tilsæt sennep, tørret estragon og eddike og lad det koge lidt ind. Tilsæt fløde og lad det simre for lav varme i ti minutter. Smag til med salt og peber.
Torsken duppes tør med køkkenrulle og lægges på bagepapir på bageplade eller bradpande. Krydres med salt og peber og dryppes med citron og olivenolie. Bag torsken i fem til ti minutter ved varmluft 200 grader.
smelt smørret i en sauterpande, hæld spinaten ved og læg låg på panden til spinaten falder sammen.
Server torsken på spinaten og arrangér ris og saucen på en tallerken.
Ellers har den stået på flæskesteg og medisterpølse med brun sovs og kartofler og flæskestegsandwich i denne uge. Formåede faktisk at få lavet de sprødeste sværd ever i min karriere. Fulgte Claus Holms anvisninger fra youtube, og det fungerede godt. Vi supplerede stegen med et stykke medister, så vi var sikre på der var nok til to dage. Vi steger flæskestegsstykkerne på panden og samler i burgerbollerne med mayonnaise, rødkål, syltede agurker og steg. uhm det er godt om end ikke det sundeste.
Til morgen mad i weekenden lavede jeg disse vafler. Det er altid dejligt at vække drengene med noget de elsker og som både kan gå til morgenmad eller eftermiddags hygge. Jeg doblede portionen op så der var nok til os alle sammen. De kan serveres med lys sirup eller syltetøj. Personligt spiser jeg dem med ost og skinke. Jeg fortrækker også at søde vaflerne med bananer i stedet for sukker. Det fungerer godt her hos os. Jeg putter bare bananen i når jeg pisker dejen sammen.
Oksekødssuppe som min mormor lavede dem
Noget af det jeg husker min afdøde mormor for var selvfølgelig generelt hendes mormor mad, men en af hendes specialiteter var hjemmelavet suppe. Det var bare helt specielt. Vi var som regel mange om bordet når vi fik suppen. Og måske var det en del af den specielle oplevelse men smagen er nu heller ikke så tosset.
Oksekødssuppe 6-8 personer
3 porrer
1 lille knoldselleri
4 gulerødder
2 persillerødder
1 løg
1 bundt persille
1 kvist timian
salt og 20 peberkorn
2-3 kg suppekød fx tværreb, spidsbryst, tykkam eller bov
Gør grønsagerne klar. Læg 3 gulerødder 2/3 af sellerien og det hvide af porrerne i en pose med lidt vand i køleskabet.
Sæt kødet over i en stor suppegryde i 3-4 l koldt vand. Kog det langsomt op og skum suppen. Tilsæt 1 ½ tsk. salt og skum igen. Tilsæt grønsagerne, timian, persille og peberkorn og lad suppen simre i 3-4 timer under låg. Tag kødet op og si suppen af to omgange. Skum fedtet af suppen og kog den ind uden låg til den er kraftig og god. Den skal simre ikke bulder koge.
Skær de rengjorte grønsager fra køleskabet i rette stykker og blancher dem i let saltet vand i 2 min. og kom dem i suppen sammen med boller. suppen skal ikke koger herefter. Man kan evt. servere kødet med peberrod sovs og kogte kartofler.
Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.Ok